Als sportschool Mariagaarde Malle zijn wij overtuigd van de onuitputtelijke rijkdom van de lichamelijke opvoeding en de kansen die hier open liggen in de groei naar een totale persoonlijkheidsontwikkeling in zijn vele facetten. Daarom hebben wij het gewaagd om naast de algemene leerplannen een schooleigen visie te ontwikkelen. Dit door de te werken met vier pijlers: natuurbeleving, gezonde levenswijze, zelfkennis en creativiteit. Voor ons was het belangrijk om, binnen de lichamelijke opvoeding, te zoeken naar het integreren van het sensomotorisch systeem door de eigen ervaring via lichaamsperceptie meer aan bod te laten komen.
Stap voor stap hebben we een traject op lange termijn uitgewerkt. Vooreerst proberen we met ons L.O.- team ( 13 leraren Lichamelijke Opvoeding ) op eenzelfde golflengte te komen en ons gezamenlijk bij te scholen om meer achtergrondinformatie te krijgen en ervaring in deze zienswijze op te doen. De eutonie is voor ons hierin een eyeopener en een ondersteuner*. Drie leden van onze groep zijn met de eutonieopleiding **gestart, drie andere teammensen hebben op zeer regelmatige basis eutonie gevolgd met daarbij de inzichten van de spierkettingen ICTGDS***. Het hele sportteam heeft door deze ervaring gezamenlijk kennis gemaakt met de essentie van de eutonie. Zo proberen wij als team voor elke pijler een boeiende zoektocht te ondernemen doorheen de verschillende domeinen , geïnspireerd vanuit verschillende invalshoeken. ( ervaringen vanuit de voorgaande projecten, natuurstage ‘s, overlegplatforms, Tai chi, yoga, relaxatietechnieken, expressievormen, crea –activiteiten…) Als sportteam proberen we eveneens de theoriedocenten van de sportafdeling mee te betrekken in ons lange termijn project zodat zij, in hun inbreng naar de leerlingen toe, mede kunnen participeren. Binnen het lestijdenpakket van de sportafdeling zorgen wij ervoor het programma voortdurend inhoudelijk bij te sturen in het kader van de vier pijlers. Zowel naar directie als naar ouders toe werken wij eraan om onze visie kracht bij te zetten, en zo te ondersteunen. Om deze visie te blijven toetsen aan inhoudelijke kwaliteiten en waarden is er een buitenschoolse denktank opgericht, met specialisten vanuit hun werkdomein, om blijvend hierover van gedachten te wisselen.
Na 7 jaar werking mogen we vaststellen dat onze ingeslagen weg een zinvolle keuze is en reeds zijn vruchten aflevert. Onze studenten reageren alsmaar positiever en geëngageerd wat hun persoonlijk traject betreft in deze opleiding. Hun toch wel vaak moeilijk schooltraject krijgt een nieuwe en boeiende inspiratiebron waarin ze zich kunnen vinden tijdens hun persoonlijke zoektocht.
Mariagaarde- Malle is onlangs door Canon-cultuurcel, gekoppeld aan het Ministerie van Onderwijs, uitgekozen voor een intensieve opvolging omwille van deze interessante visie en de uitbouw ervan op lange termijn.
Door deze weg in te slaan is onze overtuiging van het belang van de sensomotorische integratie en de proprioceptieve waarneming als sensoriële feedback alleen maar bekrachtigd en willen we deze zoektocht met enthousiasme verder zetten. De eutonie is hierin voor ons een stevige ondersteuner en inspiratiebron.
Masj De Busser en Jan Van Dooren (sportcoördinatoren Mariagaarde Malle)
*zie getuigenis ‘gemiste kans’
**georganiseerd door de Vlaamse Eutonie School
***Institut des Chaînes et Techniques Godelief Denys Struyf