Leerkracht plastische kunsten

Wat is eutonie voor mij?

Eutonie is de volledige mens een geschenk geven, zowel het skelet, als de spieren als het brein. Eutonie laat toe dat je bewuster gaat leven, je let er op hoe je je voeten zet, hoeveel onnodige kracht je naar je schouders voert, hoe gespannen je gezicht soms staat….je voert spanningen af, je leert je skelet voelen en vormen.

Verschillende invalshoeken worden belicht. Het bewustzijn neemt meer plaats in, het verandert vanzelf. Het hermoduleren van de breinimpulsen zorgt daarvoor. De connecties die gemaakt worden, verlopen bewuster. Het is boeiend, het laat toe dat je nog groeit. Groeien in weten, groeien in voelen en zelfs fysiek groeien. Je verkrijgt botinformatie via oefeningen, je voelt bijvoorbeeld je zitbeenknobbels en als je ze voelt, ga je ze nog meer benutten. Een arm met hand, elleboog, schoudertop beweegt eleganter, soepeler, zonder spanningen wanneer je hebt ervaren hoe die botten in elkaar zitten en hoe die dan op hun beurt weer het schouderblad en het sleutelbeen in beweging brengen.

Eutonie leert beter te observeren, je leert de juiste plaatsen te voelen van de (belangrijkste) delen van het skelet. Eutonie is ook kunnen zeggen, uitdrukken, wat er in je lichaam omgaat en zo de groepsleden laten mee ervaren. Zij kunnen op hun beurt inspelen op die ervaring. Dit vereist wel vertrouwen en zelfzekerheid. Als beiden er zijn is de uitwisseling een bron van vreugde. Het vertellen van je ervaringen in de groep roept herkenning op en daarmee gaat ook verbondenheid gepaard.

Marleen Van Dingenen, algemeen beeldend gevormd, geaggregeerd in de plastische kunsten, 35 jaar leservaring als leerkracht plastische opvoeding in het middelbaar onderwijs en aan de academie voor beeldende kunst. Mede deelachtig aan het L.O. leerkrachten team. Marleen heeft een zware aangeboren wervelkolomafwijking…

Naar boven ⇑